luni, 14 aprilie 2008

De ce ne-au tăiat copacii?

Parcă nu au fost mutilaţi şi sacrificaţi încă destui copaci, teroarea asupra lor continuă. Organizaţiile civile ecologiste din Satu Mare stau neputincioşi în faţa fenomenului. Domnul primar Ilyes şi serviciul de specialitate din cadrul primăriei refuză orice dialog în legătură cu spaţiile verzi din Satu Mare.

Dintr-un sondaj de opinie reprezentativ reiese că 57,60% dintre cetăţenii municipiului nu sunt mulţumiţi de modul în care sunt toaletaţi copacii de pe străzi şi parcurile oraşului.




O posibilă manevră cu aproape 1.000 de trunchiuri de copaci
Cronica Sătmăreană din 14 aprilie 2008
un articol de Andrei Paşca

(...)Miercuri, 9 aprilie, Primăria Satu Mare a anunţat demararea unei licitaţii pentru „Elagaj şi tăieri de arbori în municipiul Satu Mare”. Conform caietului de sarcini, este vorba despre doborârea manuală a aproape 1.000 de arbori cu diametrul de 30 de centimetri şi toaletarea altor 7.000 de copaci pe raza municipiului. Data limită de depunere a ofertelor este ziua de 22 aprilie, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut al operaţiunii. (...). În mod ciudat, în caietul de sarcini nu este menţionat ce se va întâmpla cu materialul lemnos rezultat. Unele voci cu legături în administraţia publică sătmăreană presupun că este vorba despre o afacere profitabilă a celor direct implicaţi în acest proiect, funcţionari ai Primăriei Satu Mare, ţinând cont de faptul că din vânzarea acestui număr mare de trunchiuri va rezulta o sumă consistentă.

Articolul complet:
http://www.cronicasatmareana.ro/article.php?aID=4556

5 comentarii:

  1. daca iti amintesti, discutam anul trecut problema asta. si lemnul rezultat din taieri era pe undeva prin cionchesti spre folosinta unei persoane de la Florisal.

    RăspundețiȘtergere
  2. astia de la cronica se incapatineaza sa-l deranjeze pe ghiulea... probabil ca se vor plictisi cind vor vedea ca tot singurei ramin... ce ne mira? pe odoreului, in loc sa ingusteze trotuarul (nu drumul!!!) cu 20 cm au preferat sa taie un copac de 45 de ani... li se rupe de toti si toate... banu' sa iasa... acuma poate ne explicati de ce a fost bine sa fie taiat acel copac, da' sa ne convingeti, nu ca in cazul baltii pescarus... eu stiu ca daca vreau sa tai o creanga din fata caseisau a blocului am nevoie de autorizatie de primarie si mediu... o fi avind?

    RăspundețiȘtergere
  3. @rebel
    nu pot şi nici nu vreau să-ţi explic de ce a fost bine să fie tăiaţi acei copaci, căci nu a fost bine deloc!

    Ştiu că este nevoie de autorizaţie de mediu pentru a tăia un copac, dar de obicei (dacă se cere), se dă fără problemă această autorizaţie. Este vorba doar de o formalitate, eliberarea autorizaţiei se poate refuza doar în cazul în care copacul din cauză aparşine unei specii ocrotite sau dacă adăposteşte animale ocrotite.

    Tăierea copacilor sporeşte dublu şi inutil volumul lucrărilor plătite de la buget:se taie copacul şi se plantează unul nou (dacă se plantează).

    RăspundețiȘtergere
  4. PROTEST
    Suntem impotriva candidaturii lui VALER MARIAN la SATU MARE .CEREM AJUTORUL ZIARELOR CENTRALE. VOM REVENII IN ZILELE URMATOARE CU MOTIVELE.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tema asta ma face si pe mine sa spumeg. Aveam un copac extraordinar de frumos in fata blocului pe care cat am fost plecat la Berlin l-au taiat de tot desi fata de ceilalti copaci din apropierea lui era destul de tanar si in plus nici nu deranja nimic. Acu nu mai am nici un motiv sa imi beau cafeaua pe balcon.

    RăspundețiȘtergere